Новини

Трите европейски програми на Клийнтех България за зелени предприемачи за 2020 г. са отворени за кандидатстване

Клийнтех България открива три предприемачески програми за зелените предприемачи на България. В зависимост от нуждите и етапа от развитие на своята бизнес идея, потенциалните участници могат да кандидатстват за една или повече програми.

 

EIT Climate-KIC Акселератор България

За четвърта поредна година, единствената в Европа pre-seed акселераторска програма за стартиращи компании с решения за устойчив бизнес EIT Climate-KIC Акселератор е отворенa за българската стартъп сцена.

Акселераторът е уникална програма, подходяща за млади компании, spin-off екипи и предприемачи с амбиция да лансират устойчиви бизнес решения, чисти технологии и иновации в областта на климата.

Всеки екип ще разполага с финансиране под формата на без-дялов грант в размер до 50 000 евро, с който да подкрепи работата си и  да тества и усъвършенства прототип. В допълнение,  екипите ще използват експертиза за бизнес моделиране, финансово планиране, управление на интелектуалните права, инженеринг , развият брандинг и маркетинг дейности,  за да достигнат до клиентите си и да осъществят първите си продажби.

Програмата е част от инициативите на най-голямото публично- частно партньорство в Европа в сферата на климата – EIT Climate-KIC и работи в мрежа с още 24 държави на ЕС, инвестирайки над 9 млн. евро от 2011 г. насам, в повече от 1200 стартиращи компании с възвръщаемост от над 20 пъти.

Линк за участие: https://www.climate-kic.org/ris/accelerator

Краен срок за кандидатстване: 1 март 2020

PowerUP! by EIT InnoEnergy 2020

За шеста поредна година най-голямото състезание за стартиращи компании в Централна и Източна Европа приема кандидатури от български предприемачи. Програмата е насочена към кандидати с бизнес решения с максимален срок до достигане на пазарна реализация от 2 години, както и за стартиращи компании в ранна фаза на развитие (не повече от 5 години от датата на регистрация на компанията).

Селектираните участници ще преминат през двудневно обучение водено от международни експерти в подготовка за националната сцена, където международно жури ще селектира най-добрите екипи, които да продължат напред.

Финалистите ще отидат на международния финал в Полша, където ще представят и позиционират своя продукт. Журито, съставено от инвеститори от водещи европейски индустрии ще селектират печелившите екипи, които ще получат награда от EUR 50 000, както и достъп до акселераторската програма на EIT InnoEnergy с възможност за инвестиции до EUR 200 000.

Линк за участие: https://powerup.innoenergy.com/

Краен срок за кандидатстване: 5 март 2020

 

Danube Energy+ Tool

За първи път в България, Клийнтех България представя Danube Energy+ Tool – обучителна програма за млади хора с решения в идейна фаза на развитие. В рамките на програмата участниците ще получат задълбочено едномесечно обучение за изготвяне на бизнес концепция с възможност за последващо кандидатстване за инвестиции. Важно условие тук е, че програмата е насочена към млади индивиди и екипи до 35 годишна възраст.

Линк за участие: https://www.f6s.com/danubeenergyctbg/apply

Краен срок за кандидатстване: 28 февруари 2020

И трите програми търсят решения в следните направления: чисти технологии, устойчиви енергии,  умни градове, мобилност, прецизно земеделие и устойчиво използване на земните ресурси, управление на ресурсите и кръгова икономика, чиста промишленост, хранителни технологии, климатични иновации.

 

Повече информация можете да намерите на уеб страницата на Клийнтех България – секция Направления.