Воден от мисията да подпомогне младите предприемачи да превърнат идеите си в успешен бизнес, проект ENTREPRENEDU организира серия от 3 бизнес състезания, наречени HackTheBusiness.

HackTheBusiness е предприемаческо предизвикателство, предназначено за млади умове, което дава възможност на участниците да научат, изследват и открият тайните на DeepTech индустрията. Състезанието насърчава нестандартното мислене, усъвършенстване на представянето и използване на креативност. Освен състезание, HackTheBusiness също така служи като възможност за сътрудничество, учене и растеж, като предлага на участниците възможност да се срещнат с ментори на ENTREPRENEDU и да получат конструктивна обратна връзка от уважавани съдии и лидери в индустрията.

Първото HackTheBusiness събитие се проведе от 15 до 17 юни в We Make Future в Римини, Италия, и беше насочено към 30 екипа, включващи студенти, нови стартиращи фирми и изследователи, които искат да придобият предприемачески умения и да проучат своя бизнес потенциал.

По време на 3-дневното събитие участниците бяха изправени пред предизвикателство: да представят новаторски идеи за решаване на проблеми в областта на SpaceTech, ClimateTech или FoodTech. След това им бяха дадени 72 часа, за да усъвършенстват идейните си концепции с помощта на на менторите от ENTREPRENEDU.

Предложенията бяха оценени въз основа на различни критерии, включително иновация, осъществимост, мащабируемост на пазара и социално въздействие. В края на състезанието експертната група на ENTREPRENEDU избра четирите печеливши отбора и техните иновативни DeepTech идеи:

Победител #1: BACKWARDS
Екипът на BACKWARDS има за цел да се справи с проблема с отпадъците от опаковки чрез създаване на опаковки за многократна употреба и логистична инфраструктура.

Победител #2: SHADES OF BLUE
Екипът на SHADES OF BLUE се стреми да създаде система за сертифициране и консултантски услуги за устойчиво управление на водните ресурси, като помага на компаниите да наблюдават, подобряват и съобщават своето въздействие върху реките и водата.

Победител #3: AS YOU LIKE
AS YOU LIKE се стреми да трансформира изживяването в храненето чрез мобилно приложение, което позволява на потребителите да персонализират ястията, да имат достъп до информация за хранителните стойности в реално време с помощта на Visual-AI и да откриват ресторанти, съобразени с техните хранителни нужди.

Победител #4: BOBIS
С цел намаляване на емисиите на CO2, причинени от логистиката на „последната миля“, BOBIS има идея за платформа, която насърчава местното потребление и улеснява търсенето на продукти и услуги в радиус от три километра.

Тези млади предприемачи демонстрираха способността си да „хакнат бизнеса“, като разработиха новаторски идеи, които имат потенциала да революционизират съответните им индустрии. Всички победители спечелиха бизнес награди и достъп до специалните менторски курсове на ENTREPRENEDU, които ще им позволят да превърнат идеята си в успешен бизнес.

HackTheBusiness е организира от Fondazione E. Amaldi, Corallia, Cleantech Bulgaria и F6S, заедно с Luiss Guido Carli, Fraunhofer IPK, European Business Angels Network и University of Thessaly.

Повече информация за HackTheBusiness можете да намерите на уебсайта на ENTREPRENEDU.

За проекта ENTREPRENEDU:

ENTREPRENEDU е инициативата, финансирана по програмата Horizon Europe, която обединява заинтересовани страни в иновациите и образователни субекти от 6 различни европейски страни: Италия, България, Гърция, Белгия, Германия и Ирландия, с цел подобряване на европейските предприемачески екосистеми за образование.