На 26ти и 27ми март 2024 г. млади предприемачи, изследователи и стартъпи се събраха на финалното състезание HackTheBusiness, в Иновационен Форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк (София, България), за да представят своята иновативна и устойчива бизнес идея и да се състезават за място в Програмата за менторство и коучинг, предоставена от проекта ENTREPRENEDU.

Организиран от CleanTech Bulgaria, финалът на поредицата от три хакатона HackTheBusiness, запали искрата на иновациите, трансформирайки бъдещето на европейската устойчива екосистема чрез зелени и екологични решения, свързани с агрокултурната промишленост, строителството, производството и дигиталните и креативни индустрии. Участниците в HackTheBusiness България бяха насърчени да мислят креативно, когато се занимават с проблемите на околната среда, с цел да допринесат за по-екологично и устойчиво бъдеще в тези ключови сектори. В допълнение, благодарение на събитието, възможностите за работа в мрежа станаха възможни, позволявайки на всички присъстващи да създадат трайни взаимоотношения.

Ина Тодорова, oрганизатор и координатор на проекти в CleanTech Bulgaria добави: „HackTheBusiness България дава възможност на младите предприемачи, като предоставя достъп до програми за ускоряване на бизнеса и менторство, възможности за работа в мрежа с професионалисти от сферата и потенциални партньори, и платформа за професионално израстване чрез интердисциплинарно сътрудничество и развитие на умения. Участниците печелят ценен опит, признание и подкрепа, за да усъвършенстват своите устойчиви бизнес идеи и да се справят с предизвикателствата на предприемачеството, като в крайна сметка проправят пътя за значим принос към екологичната индустрия.“

След сесията за презентации пред уважаемите експерти на ENTREPRENEDU бяха избрани 5 първокласни екипа, които ще участват в програмата за коучинг и менторство на ENTREPRENEDU, където ще получат необходимата подкрепа, за да развият своето устойчиво бизнес решение. Рефлектирайки върху преживяването си в HackTheBusiness, Владислав, член на отбора-победител на име Local, изрази ентусиазъм: „Любимата част от състезанието HackTheBusiness за нашия екип беше достъпът до различни ментори, тъй като това ни позволи да подходим към идеята си от различни гледни точки и да получим много ценна обратна връзка.

По време на събитието HackTheBusiness в България членовете на консорциума ENTREPRENEDU проведоха третото си Общо събрание, за да обсъдят по-нататъшните действия за постигане на общата цел. Елеонора Ломбарди, координатор на проекта ENTREPRENEDU и ръководител на отдел „Бизнес приложения“ и старши мениджър „Трансфер на технологии“ във Фондация „Е. Амалди“, обяснява: „В сърцевината на проекта ENTREPRENEDU лежи дълбокото разбиране за ключовата роля на предприемачеството за насърчаване на икономическия растеж, иновациите и общественото развитие в Европейския съюз. Ние признаваме, че предприемачеството е не само двигател на просперитета, но и катализатор на положителната промяна, като дава възможност на хората да реализират своя потенциал и да допринасят значимо за своите общности.“ Елеонора заключава: „Заедно като европейски консорциум, обединяващ 6 региона (Италия, Гърция, България, Ирландия, Германия и Белгия), ние се отправихме на това пътешествие, за да разгърнем пълния потенциал на европейското предприемачество, като стимулираме устойчивия растеж, насърчаваме иновациите и създаваме по-добро бъдеще за идните поколения.“

За повече информация за състезанието HackTheBusiness Bulgaria и бъдещи дейности от проект ENTREPRENEDU, моля посетете сайта на ENTREPRENEDU.

ЗА ПРОЕКТА ENTREPRENEDU                                                                                                              

ENTREPRENEDU има две цели:

  • да култивира култура на предприемачество в цяла Европа, като предоставя на начинаещите предприемачи знанията, уменията и ресурсите, от които се нуждаят, за да успеят. Чрез целенасочени регионални хакатони HackTheBusiness, които преоткриват ролята и структурата на хакатоните, адаптирани програми за обучение, инициативи за индивидуално менторство и редица възможности за работа в мрежа, той се стреми да снабди хората с инструменти необходими, за да превърнат иновативните си идеи в процъфтяващ бизнес, особено в регионите с ниска и умерена степен на иновации.
  • да насърчава приобщаването и разнообразието в рамките на предприемаческата екосистема. Признавайки, че талантът не познава граници, ENTREPRENEDU се стреми да създаде подкрепяща и приобщаваща среда, в която хора от всички среди могат да преследват своите предприемачески стремежи с увереност и равни възможности.

Чрез партньорства за сътрудничество с образователни институции, правителствени агенции, предприятия и организации на гражданското общество, които фондация „Е. Амалди“ в качеството си на координатор на проекта е установила през годините, стремежът на ENTREPRENEDU е да изгради жизнена и взаимосвързана екосистема, която насърчава предприемачеството на всяко ниво на обществото.