Новини

Две стартиращи компании от акселератора на Клийнтех България с награди от Европейската комисия за стартиращ бизнес!

Европейския комисар по околна среда, морско дело и рибарство, Кармену Вела, награди две стартиращи български компании от акселероторската програма на Cleantech Bulgaria и Climate-KIC! BioMyc (бивш ShiftIDEAS) и ENOVA грабнаха престижните StartUp Europe Awards в категориите “Зелени решения“ и „Води“.

Категорията „Зелени компании“ и категория „Вода“ цели да даде признание на стартиращи компании, които предлагат продукти, услуги или методологии, които водят до трайно подобрение в различни области, като ефикасно управление на ресурсите, климатични промени, икономика с нисък въглероден отпечатък или социални предизвикателства сред други. Наградата е олицетворение на  позицията на „Finnova“ и на Европейския съюз спрямо опазването и защитата на околната среда за текущи и бъдещи поколения.

Победителите в тези две категории са български компании започнали развитието си с помощта на Клиинтех България – „Байомик“ и „Енова“. В категория „Вода“, призът отива при предприятието „Енова“ за мониторингова система за замърсяване на водата, базирана върху ново поколение био-сензори. Победителят в категория „Зелени компании“ е стартиращата компания „Байомик“, а наградата е за технология за употребяване на земеделски отпадъци с цел производство на екологичен композитен материал който цели да измести пластмасовите пени, като стиропор.

„StartUp Europe Awards“ е инициатива имплементирана от фондация „Finnova“, промотирана от Европейската комисия и подкрепена от президента на Европейския Парламент, Антонио Таяни, и президента на Комитета на регионите, Карл-Хайнц Ламберц, в структурата на програмата. Тези награди целят да намерят и да признаят стартиращи компании в Европа, които развиват предприемачеството, докато същевременно промотират уважение към околната среда.

„Благодарим на фондация „Finnova“ и „StartUp Europe Awards“ за това че ни дадоха тази невероятна възможност и специални благодарности на Клийнтех България, Climate-CIK, EIT за насоките и подкрепата. Нямаше да спечелим без вашата помощ.“ – Атанас Енев и Деян Георгиев, основатели на Байомик ООД.

За повече информация: http://startupeuropeawards.eu/the-green-and-water-final-of-the-seua-has-been-held-in-the-berlaymont-building/