От началото на 2021г. екипът на  Клийнтех България, в партньорство с Аграрен Университет Пловдив и СУ „Св. Климент Охридски“, е щастлив да съобщи, че вече сме официален Хъб мениджър на EIT Food – водещата европейска инициатива за иновации в храните, работеща за това да направи хранителната система по-устойчива, здравословна и доверена.

Представяме ви и първите инициативи на EIT Food, предоставени за развитие на български стартъпи в сферата на хранителната система:

1. Seedbed Incubator

Правите или подкрепяте изследвания, които имат търговски потенциал? Имате ли иновативна технология, която може да революционизира хранителната система? Тогава тази 6-месечна програма, която има за цел да трансформира иновативните идеи и пробиви в научните изследвания във валидирани от пазара бизнес предложения, може да бъде подходяща за вас!

Програмата е фокусирана върху подпомагането на следните групи участници с бизнес предложения:

Предприемачески екипи, които се стремят да потвърдят търговския потенциал на своите иновации.

Научни предприемачи, които се стремят да потвърдят търговския потенциал на технологията, която разработват, като студенти, академици или служители в изследователска организация или университет.

Наскоро регистрирани компании (спин-аут или стартъп, обикновено на по-малко от една година), които се стремят да затвърдят търговския потенциал на своите иновации.

Изследователски центрове и университети: EIT Food са особено заинтересовани да работят с офиси за трансфер на технологии и комерсиализация в цяла Европа, за да подпомогнат превръщането на научните открития в търговски начинания.

Предложените иновации трябва да попаднат в една от основните области на EIT Food: Устойчиво замеделие; Устойчива аквакултура; Алтернативни протеини; Цифрова проследимост; Кръгови хранителни системи; Целево хранене.

Програмата предлага финансиране до 6 000 евро за улесняване на дейностите за тестване на пазара и за разговори/срещи с потенциални клиенти, заинтересовани страни и крайни потребители за валидиране на бизнес идеи.

Повече информация за програмата можете да видите ТУК.
Краен срок за кандидатстване
: 10 Април 2021
Кандидатствай ТУК или се свържи с нас за повече информация.

2. EIT Food Accelerator Network (EIT FAN)

EIT FAN търси стартиращи предприятия с фокус агро храни с високо въздействие, жизнеспособен път към успеха и известен напредък с техните планове – успешно завършено ниво на технологична готовност 4 (“технология, потвърдена в лаборатория”) и ниво на готовност на клиентите 4 (“потвърден проблем/нужди от няколко клиенти и/или крайни потребители“).

Готови ли сте да си партнирате с водещи световни корпорации и изследователски институции в сферата на агрохраните?

Тази програма свързва стартиращи компании с водещите в индустрията корпоративни и изследователски партньори, за да пилотират своята технология и да постигнат крайната цел – успешно позициониране на пазара.

EIT FAN преминава границите на ускорител: помагат на вашия бизнес да премине от ранна фаза на развитие към въздействаща иноваторкса дейност.

Повече информация за програмата можете да видите ТУК.
Краен срок за кандидатстване: 10 Април 2021
Кандидатствай ТУК или се свържи с нас за повече информация.

Мрежата RisingFoodStars (RFS) позволява успешни, въздействащи скейлъп-и в сектора на агро храните да се развият до следващото ниво.

При участие в програмата получавате:
1. Лесен достъп и персонализирано запознанство с водещи световни корпорации, академични среди и изследователски организации.

2. Достъп до важни международни събития за стартиращи компании в сферата на агро храните, персонализирана

подкрепа за скалиране, намиране на инвестиции и справяне с типичните проблеми при разрастване на един бизнес.

3. Възможност за партньорства в доверена мрежа от водещи световни компании.

Повече информация за програмата можете да видите ТУК.
Краен срок за кандидатстване
: 10 Април 2021
Кандидатствай ТУК или се свържи с нас за повече информация.

Не сте сигурни коя от програмите е най-подходяща за вас и вашия екип? Пишете ни на info@cleantech.bg и ние ще ви съдействаме с избора и подготовката за включване в някоя от тези невероятни възможности.