На 10 и 11 октомври се проведе първото присъствено събитие от програмата TRANSFORMATOR, изцяло фокусирано върху подпомагането на устойчивата трансформация на участващите 11 организации. По време на двудневния интензивен Bootcamp, те имаха възможността да черпят опит от доказани експерти, да участват в практически задачи и да обменят идеи и добри практики за внедряване на устойчиви бизнес модели.

Програмата TRANSFORMATOR е създадена в Румъния в партньорство между асоциация Social Innovation Solutions и Coca Cola Foundation. В България платформата „Академия за устойчивост“се реализира като съвместно партньорство на SIS, Coca Cola Foundation, Клийнтех България и Обединена българска банка, част от белгийската KBC Group.

Събитието беше открито от г-н Франк Янсен, Изпълнителен директор в Обединена българска банка (ОББ), който отправи приветствие към участниците с вдъхновяващи думи за значението на устойчивостта в бизнеса. След него, г-жа Калина Кисьова, Генерален Мениджър за продуктово и бизнес развитие за Корпоративен и МСП сегмент в ОББ, изнесе лекция на тема „Устойчиво финансиране за ОББ – възможности и предизвикателства“. Тя сподели конкретни примери на успешни компании, преминали към устойчиви и зелени практики, акцентирайки върху стратегическите ползи от интегрирането на устойчивостта в основната дейност на бизнеса.

Програмата продължи с „Климатична фреска“ – интерактивен и образователен формат, който потопи участниците в преживяване на причините, последиците и връзките между различните фактори на климатичните промени. Чрез колективна работа и визуализиране на сложни процеси, участниците имаха възможност да разберат по-задълбочено как техният бизнес и ежедневни дейности влияят върху околната среда и как могат да бъдат част от решението за прехода към устойчиво бъдеще. Климатичната фреска беше фасилитирана от г-н Вихрен Митов, основател на фондация „Екологичен манифест – Maneco“.

След това, Цветелина Тенева, Основател и старши фасилитатор в The Business Institute, проведе сесия на тема „Бизнес моделиране“, където участниците се запознаха с начини за създаване на устойчиви бизнес модели.

Практическата част на Bootcamp-а предостави на участниците възможността да приложат наученото, като всеки от тях разработи план за устойчиво развитие на своята организация. Те се фокусираха върху три ключови аспекта: прилагането на концепцията за тройния резултат (икономическа, социална и екологична стойност), дефиниране на необходимите цели и стъпки за бъдеща трансформация и изготвяне на конкретен план за действие. Това позволи на участниците да анализират специфичните предизвикателства пред своите организации и да създадат персонализирани стратегии за устойчив растеж.

През двудневното събитие, участниците активно се включваха в дискусии и практически задачи, обменяйки опит и идеи помежду си, придобивайки не само нови знания, но и вдъхновение и конкретни инструменти за стартиране на устойчиви промени в техните организации.

Програмата TRANSFORMATOR продължава с поредица от онлайн сесии и Bootcamp 2, по време на който участващите организации ще имат възможността да се консултират с ментори по конкретни предизвикателства и теми, които са от значение за техния бизнес. В този следващ етап те ще представят напредъка и трансформацията, която са постигнали в рамките на програмата. Най-успешните трансформации ще получат шанса да се включат във финалното събитие на програмата, което ще се проведе на 26-27 ноември в Букурещ, Румъния, и ще имат възможността да представят своите устойчиви бизнес решения на международна сцена.