Фондация Клийнтех България и Община Кърджали проведоха първа среща по проект „Circular Minds – Да мислим кръгово“, финансиран по програма „Интеррег Европа“, на 30 септември 2024 г. в гр. Кърджали.  В събитието взеха участие представители на местната администрация, бизнес и университетски филиали от града.

Присъстващите се запознаха с проект „Circular Minds – Да мислим кръгово“, чиято цел е да подкрепи развитието на политики за кръгови обществени поръчки в девет европейски региона.  В България проектът ще се фокусира върху  въвеждането на принципите на кръговата икономика в организирането и изпълнението на обществени поръчки чрез активно партньорство с Община Кърджали.

По време на срещата, бяха засегнати разнообразни теми като принципи на кръговата икономика, възможностите за въвеждането им, потенциалните ползи и резултати за бизнеса и обществото, добри примери от България и Европа както и какво представляват кръговите обществени поръчки и каква е важността им в осъществяването на зеления и дигитален преход.

В четиригодишния период на проекта предстои да бъдат проведени още седем срещи със заинтересовани страни, по време на които ще бъдат идентифицирани стъпките, които най-успешно ще доведат до желаната промяна в посока въвеждане принципите на кръговата икономика в Община Кърджали.

Клийнтех България и Община Кърджали са партньори в проект „Circular Minds – Да мислим кръгово“, заедно с местни власти и регионални организации от Нидерландия, Белгия, Португалия, Испания, Унгария, Финландия, Швеция, Албания.