До 31 октомври е отворена формата за кандидатстване за Посланици на Пакта в Европа

03.10.2024, София Европейският климатичен пакт в България и Националният координатор у нас Клийнтех България представиха новата годишна програма от събития и активности по време на Национална среща на Посланиците на Пакта. Те споделиха своите предстоящи инициативи, които са в унисон с посланията и целите на Пакта. Бе обявена и новата отворена покана за кандидатстване за Посланици на Европейския климатичен пакт, която е активна до 31 октомври.

Едни от най-младите и обещаващи иноватори, посветени на мисията за опазване на природата и справянето с предизвикателствата на климатичната криза показаха колко е лесно всеки от нас да предприеме прости действия, с които да допринесе към това да живеем в по-устойчив свят. В ролята си на Посланици на Европейския климатичен пакт, те споделиха множество възможности, които обхващат различни сфери на културата и изкуството, образованието, бизнеса и социалния живот.

Основател на платформата foodObox, Джейн Димитрова представи програмата си от уъркшопи в детски градини, по време на които най-малките могат да разберат защо е важно да не приемаме храната за даденост, как може да живеем с повече грижа към природата и как да изхвърляме по-малко храна.

Вихрен Митев, основател на фондация „Екологичен манифест МанЕко“, разказа за пътуващата изложба „Гласовете на природата“, разказваща историята на онези, които са силно уязвими от промените в природата. Идеята на проекта е темата за екологията и промените в климата да влезе в по-широката общественост, като до 20 октомври жителите и гостите на столицата ще могат да я разгледат на територията на Зоологическа градина София. Вихрен Митев представи и настолната игра „Климатична фреска“, с която провежда серия от обучителни сесии в цялата страна. Играта, вдъхновена от Парижкото споразумение за климата, е с 42 карти, всяка от които представлява фактор за изменението на климата, а играчите имат за цел да намерят решение на различни климатични казуси.

Книгата си с образователна мисия „Менструацията от А до Я“, целяща да помогне на читателите да се грижат по-добре за себе си и близките си, представи Вера Маркова. Тя обърна внимание на устойчивите алтернативи на продукти за дамска хигиена и положителния им отпечатък върху здравето, финансите и природата. Книгата е изцяло български продукт с шрифт (Adys font), създаден специално от Кристина Костова за хора с дислексия и опаковка от компостируемо фолио на Lam’on.

С поглед към един от най-ценните ресурси на планетата – водата и ограничаването на употребата на пластмасови опаковки, е проектът, представен от Симона Стилянова, част от платформата ZeroWasteSofia и инициативата „Чешмите в България“ и съосновател на съветник за устойчив бизнес Основа. След успешния старт на първия по рода си дигитален каталог на всички безплатни източници за питейна вода у нас, Симона Стилянова сподели, че в момента се работи и по разработването на мобилно приложение, с което достъпа до информация да бъде още по-лесен и непосредствен, за да може повече хора да се ангажират с темата за съхранението на водата.

Един от най-младите Посланици на Пакта, Илияна Семерджиева, която работи по проекти на фондация „Европейски институт“, разказа за подготовката на игралния късометражен филм „Климатопия“, фокусиран върху последствията от климатичната криза. Тя определи жанра на лентата като cli-fi (climate fiction) по аналогия на утвърдения стил sci-fi (от англ. ез. science fiction), като сподели, че според нея този вид кино разкази тепърва ще заемат все по-сериозно място сред телевизионните и кино продукции в световен план. През разказа за един антиутопичен свят са показани евентуалните последствия от климатичните промени и колко лесно е всеки от нас да предприеме простички действия, за да съхраним света, в който да живеем и да го направим по-устойчив.

Отново с фокус към бъдещето поколение и най-малките сред нас бе и идеята на Стиляна Тодорова, съосновател на сдружение „Безопасни детски площадки“. Най-скорошните инициативи, в който ще се включи тя, са свързани с облагородяване на редица детски площадки, като на 12 октомври предстоят подобни активности с помощта на Община Оборище в столицата.

Сред останалите проекти, които Посланиците на Пакта представиха, бяха тези на Рада Бонева – автор и водещ на подкаста и блога thriftsheep, Стойчо Наков – основател на бизнес с нулев отпадък Eco Switch и Station Zero, Ивайло Цочев – програмен мениджър на GreenUP, Цветелина Гарелова – младши делегат на ООН от България през 2023 г. и силно ангажирана с мисията да се говори повече и по-ефективно по въпросите и проблемите на климатичните промени, Зорница Спасова – автор на платформата Climateka.bg и главен асистент в Национален център по обществено здраве и анализи (НЦЗОА) и Милена Илиева – част от Природен парк „Българка“.

Гости и участници в срещата бяха Зорница Венкова, ръководител комуникационен отдел на Представителството на Европейската Комисия в България, представители на Представителството на Европейската Комисия в България, както и представители на основния организатор на срещата Клийнтех България.

Националният координатор на Европейския климатичен пакт у нас Клийнтех България обяви и ключовите си събития и инициативи, планирани до април 2025 г. в подкрепа мисията на Пакта.

През месец ноември тази година ще се проведе Bootcamp, част от интензивната програма TRANSFORMATOR, предлагаща обучения и семинари в рамките на цялостен образователен модул за активни МСП и НПО. Посланиците могат да се регистрират за участие в програмата или да бъдат част от нея като ментори, за да споделят своите знания и опит.

През месец декември пък ще се проведе събитието Climathon с основен таргет ученици. В него участниците ще се включат в целодневен хакатон по темите на климата, включително сесии с обучения и разрешаване на климатични казуси. За тазгодишното издание на събитието организаторите подготвят и следващ брой на „Climate Resilience Daily“ – вестник, издаван от Клийнтех България и списван от ученици от различни училища в България.

До края на април 2025 г. Националният координатор на Европейския климатичен пакт планира и провеждането на 3 сесии, целящи споделяне на знания и изграждане на капацитет по актуални теми, свързани с климатичната криза, като сред темите на сесиите са политики в областта на климата и действия на място; адаптиране към изменението на климата и методи за превенция; икономика, социални проблеми, справедлив преход.

С хаштаговете #EUClimatePact #MyWorldOurPlanet Клийнтех България, Националният координатор на  Европейския климатичен пакт в България, комуникира едно от ключовите послания на Пакта – животът ни в по-зелен град, държава, континент и планета зависи от малките крачки и действия, които всеки от нас предприема всеки ден.

Повече за Европейския климатичен пакт:

Европейската комисия поставя началото на Европейския климатичен пакт през 2020 г. като платформа за хора и организации, обединени от обща мисия за изграждане на по-устойчива Европа и подпомагане на гражданите на ЕС да постигнат климатична неутралност до 2050 г. Климатният пакт е част от Европейския зелен пакт и предоставя инструменти, ресурси, пространство за обсъждане на идеи и стъпки, така че всеки да се ангажира и предприеме действия по пътя към климатична неутралност – независимо колко големи или малки са те. Пактът предоставя благоприятна среда за инициативи, мрежи и движения, които вече са започнали да революционизират подхода към климатичните действия в Европа. Той има за цел да предостави платформа и възможност на всички европейци, които са готови да дадат своя принос по пътя към климатична неутралност. Пактът създава пространство за учене, свързване с други хора и разработване и прилагане на решения за изграждане на по-устойчиво бъдеще.

Координатор на дейностите на Европейския климатичен пакт в България е Клийнтех България, мрежа за иновации и чисти технологии, подкрепяща разнообразни решения за по-ефикасно използване на ресурси и цялостно по-зелена икономика. В ролята си на Координатор на Пакта, организацията има за цел да повиши осведомеността на гражданите по темите за климатичните промени, да ги информира за европейските политики и инициативи, както и да насърчава, стимулира и овластява хората да предприемат действия в професионалния и личния живот за намаляване на неблагоприятните ефекти от климатичните промени.

Национални координатори на дейностите на Пакта във всяка от 27-те държави-членки на ЕС осигуряват сътрудничество в координацията на националната мрежа от Посланици.  Като членове на общността те работят за постигане целите на Европейския климатичен пакт. Посланиците се избират от Европейската Комисия и посредством съвети, обучения, събития и различни дейности съдействат на хора, общности и организации да участват в Пакта и заедно да допринасят за развитието на едни по-устойчиви среда и общество. В България има 24 посланика: Магдалена Малеева, Вера Маркова, Вихрен Митев, Саша Безуханова, Стойчо Наков, Рада Бонева, Джейн Димитрова, Илияна Семерджиева, Цветелина Гарелова, Петя Георгиева Милър, Румяна Грозева, Милена Илиева, Кристина Лазарова, Рая Лечева, Евгени Минев, Апостол Пенков, Ирена Петрова, Милан Рашевски, Симона Стилянова, Зорница Спасова, Илияна Стоилова, Стилиана Тодорова, Богомила Трайкова и Ивайло Цочев.

Facebook: EU Climate Action     Instagram: ourplanet_eu     YouTube: EUClimateAction

LinkedIn: EU Environment and Climate     X: EU Climate Action     Pinterest: EU Climate Action     Flickr: EU Climate Action

 

За още инфомрация:

Красимира Тотева
All Channels Group
[email protected]
+359 8887 550037