SOILSCAPE: Spreading Open and Inclusive Literacy and Soil Culture through Artistic Practices and Education

SOILSCAPE използва силата на културните и творчески индустрии (CCIs), артисти и граждански организации за насърчаване на опазването на почвата в цяла Европа и извън нея. С работата на експерти от света на науките за почвите, изкуствата, управлението и хуманитарните науки, този проект се стреми да култивира почвената грамотност и да промотира здравето на почвите чрез творчески подходи.

Целите на SOILSCAPE включват разбиране на отношенията човек-почва, изграждане на мрежа от повече от 120 участници в 8 държави, включване на най-малко 320 граждани и организации, предоставяне на финансова и техническа подкрепа на организации на гражданското общество, училища, артисти и институции, и достигане на международни мащаби чрез ЮНЕСКО и Коалицията за действия за здравето на почвата (CA4SH).

За постигането на тези цели SOILSCAPE използва подход с множество участници, като се фокусира върху създаването на почвена интелигентност и грамотност, повишаване на осведомеността чрез иновативни комуникационни стратегии и създаването на портал за почвена грамотност. Ще бъдат организирани 2 издания на национални  фестивали за почвата в цяла Европа, и се планира  разширяване на действията на проекта до 30 региона до 2028 г.

Бюджет: 5 997 878.75€

Начална дата: 01/06/2024

Крайна дата: 31/05/2028

Продължителност на проекта: 48 месеца

Линк към сайт на проекта: очаква се

Дейностите по проекта обхващат:

  • Анализ на настоящия социален и ментален пейзаж на отношенията човек-почва;
  • Определяне на иновационни решения за промотиране на почвената грамотност и трансформираща ангажираност;
  • Повишаване на осведомеността относно важността на почвите чрез иновативни комуникационни стратегии;
  • Повишаване на важността и стойността на почвите в обществото чрез финансова подкрепа на трети лица (FSTP);
  • Оценка на въздействието и осигуряване на устойчивост на действията;
  • Разпространение на резултатите от проекта и комуникация.

Очаквани резултати от изпълнението на проекта:

  • Културни и творчески индустрии (CCI), артисти и НПО са мобилизирани и работят заедно с университети, изследователски институти, публични институции и граждани за повишаване на грамотността за почвите;
  • Повишена осведоменост на обществото за важността на почвата и предизвикателствата, пред които е изправена, както и за въздействието на индивидуалните решения върху почвата;
  • Развиване на възможности за ангажиране в опазването на почвата по творчески път са широко достъпни и се поддържат от продукти на изкуството, свързани с почвата, и иновативни методологии (вкл., но не само цифрови);
  • Повишен капацитет на публичните и частни институции на различни нива (напр. европейско, национално, регионално и местно) за ангажиране на широката общественост по творчески път за устойчиво управление на почвата.

Партньори:

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are, however, those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor REA can be held responsible for them.