Ние сме развълнувани да обявим официалното стартиране на проекта ENDURANCE наръчник и Учебни Материали, иновативен набор от ресурси, насочени към подкрепа на клъстерите в ЕС в тяхната мисия да стимулират зелени иновации и да ускорят прехода към устойчива, неутрална по отношение на климата икономика чрез развитие техните собствени зелени акселераторски програми. Тези материали са предназначени да помогнат на клъстерите да оборудват МСП и стартиращите фирми с инструментите, от които се нуждаят, за да интегрират устойчивостта в своите операции и да допринесат за по-широките цели на Европейската зелена сделка.

Изчерпателно ръководство за зелена трансформация

Наръчникът на проекта ENDURANCE въвежда структурирана методология, предоставяща практически насоки за това как клъстерите в ЕС могат да насърчат зелен растеж и устойчиви иновации. Съдържанието е съсредоточено около четири ключови сценария за ускоряване, всеки от които разглежда различни аспекти на зеления преход:

  • Сценарий 1: Предприемачество и иновации за устойчивост – Фокусира се върху насърчаването на устойчиви бизнес модели, дизайнерското мислене и ESG факторите помагат на предприемачите да изградят стойност по начини, които са екологично отговорни, социално приобщаващи и икономически устойчиви в дългосрочен план.
  • Сценарий 2: Крос – сътрудничество за устойчивост – Насърчава сътрудничество между индустрии и граници за справяне със сложни предизвикателства, свързани с устойчивостта, засилване на иновациите и насърчаване на колективни действия, за да се помогне за внедряване на решения и подобряване на знанията и уменията сред всички участници.
  • Сценарий 3: Дигитализация за зеления преход – Подчертава ролята на дигиталните технологии за осигуряване на по-екологични бизнес практики и създаване на нови възможности за устойчив растеж, но също така и разбирането, че цифровизацията включва и социални, етични и екологични предизвикателства, които трябва да бъдат адресирани правилно.
  • Сценарий 4: Кръгови системни решения – Насърчава развитието на устойчиви и кръгови продукти чрез възприемане на мислене, фокусирано върху системно мислене, системни иновации и системна промяна, които могат да бъдат интегрирани с бъдещо мислене за съвместно създаване на желано устойчиво бъдеще.

Всеки сценарий идва с персонализирани учебни материали, предназначени да изградят капацитета на екипите за управление на клъстери и заинтересованите страни. Тези ресурси предлагат практически инструменти и стратегически рамки, които могат да бъдат адаптирани към различни индустрии, позволявайки на клъстерите да подкрепят МСП и стартиращи фирми в усилията им за зелен преход.

Увеличаване на възможностите на клъстерите да водят в устойчивостта

Клъстерите играят централна роля в европейската икономика, действайки като центрове за иновации, изследвания и сътрудничество. Те са в уникална позиция да водят отговорността в зеления и дигитален преход чрез насърчаване на сътрудничеството между бизнеса, академичните институции и обществените организации. Проектът ENDURANCE признава този потенциал и се стреми да овласти клъстерите, като им предостави необходимите умения, стратегии и ресурси, за да подпомогне устойчивото пътуване на техните компании-членки.

Използвайки ENDURANCE, методологията клъстер мениджърите могат да предоставят целева подкрепа на МСП, като им помагат да възприемат устойчиви практики, да намалят въглеродния отпечатък и да се съобразят с разпоредбите на ЕС. Това от своя страна ще засили конкурентоспособността на индустриите на ЕС, като същевременно ще допринесе за амбициозните цели на ЕС в областта на климата.

Привеждане в съответствие с Европейската зелена сделка

Проектът ENDURANCE е тясно свързан с целите на Европейската зелена сделка, която има за цел да постигне нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г. и да осигури устойчив икономически растеж на целия континент. Наръчникът и учебните материали са предназначени да се справят с уникалните предизвикателства, пред които са изправени МСП и стартиращите фирми в стремежа си към устойчивост, като предлагат ясни пътища към иновациите и екологичната отговорност.

Като се фокусира върху зеленото предприемачество, междусекторното сътрудничество, дигитализацията и решенията за кръгова икономика, проектът ENDURANCE предоставя холистичен подход към зеления преход. Това не само облагодетелства отделните компании, но и укрепва по-широката индустриална екосистема, като помага на Европа да стане първият неутрален по отношение на климата континент.

Каним всички клъстер мениджъри, бизнес лидери и защитници на устойчивостта да проучат наръчника и учебните материали за проекта ENDURANCE.