Новини

Клийнтех България представи осемте решения за устойчив бизнес за 2018г.

На 27 ноември 2018г. се проведе годишното гала-събитие на бизнес клуба за устойчив растеж на Клийнтех България – Green Business Network Bulgaria.

По време на събитието бяха представени и осемте стартиращи компании, завършили третото българско издание на най-успешния акселератор в Европа за развитие на чисти технологии, решения за устойчив бизнес и климатични иновации на Клийнтех България и Climate-KIC. В рамките на програмата стартиращите фирми получиха достъп до интензивен тренинг, международно менторство и финансова подкрепа от до 50 000 евро на екип.

AgroBomb демонстрираха как биотехнологиите могат да доставят алтернатива на химическите торове, за да помогнат на земеделските производители да произвеждат екологично чиста храна с повишен добив;  LAM‘ON показаха работещо екологично и достъпно решение за печатната индустрия; Diesel Express Tester демонстрираха разработката си, която спестява много щети при използването на некачествено гориво в земеделието, а Hyperfold се представиха с технология за разработване на аксесоари за съхранение на храни и напитки, като алтернатива на най-масовите опаковки.

Акселератора завършиха и четири компании в инвестиционна готовност. Това са:

Connected Bin с решение за умни контейнери за отпадъци;

CRISTA с облачно-базирана платформа за оценка на климатични рискове за застрахователи, пре-застрахователи и земеделци;

Eljoy bikes със системата си за споделено ползване на електрически велосипеди, която тази година направи успешен пилот в София, съвместно със Столична община, Клийнтех България и  Climate-KIC;

Rivus с високоефективните дюзи за пестене на вода за хотелиерството и индустрията.

Досега в България Climate-KIC Accelerator и Клийнтех България са подпомогнали развитието на  24 иновативни бизнес решения, като само за последните две години компаниите са привлекли допълнителни инвестиции и приходи от продажби в размер от над  1 000 000 лв. Climate-KIC Accelerator работи в мрежа с още 24 държави на ЕС и така дава достъп на предприемачите на уникална международна среда от ментори и инвеститори.  Кандидастването за изданието на програмата за 2019 г. вече е отворено тук: https://www.climate-kic.org/ris/accelerator до 13.01.2019 г.

Гала-събитието на бизнес клуба за устойчив растеж на Клийнтех България-Green Business Network Bulgaria събра десетки представители на водещи български компании, инвеститори и  публични институции.

В рамките на събитието ИКЕА България (Хаус Маркет България ЕАД), Загорка АД и Географика ООД получиха  корпоративни профили за устойчивост, изготвени от Клийнтех България, като комуникационен инструмент за анализ на усилията за устойчиво развитие на компаниите в стратегически и оперативен план. Методиката на профилите се  адаптира към подхода за климатичен отпечатък на най-голямата общност на Европа за иновации за климата, Climate-KIC, и по този начин предоставя на българските компании възможност да структурират усилията си спрямо начин, използван и признат в цяла Европа.

Изпълнителния директор на Географика ООД, г-ж Венцислава Чепишева, сподели с публиката успешния си опит в развитието на иновативни продукти, доставящи устойчивост чрез въвеждане на дигитализация в традиционни индустрии. Благодарение на взаимодействието на компанията със стартиращата компания CRISTA от Акселратора на Клийнтех България и Climate-KIC, българските застрахователи вече могат да се възползват от ново поколение продукт за управление на климатичните рискове.

По време на церемонията по връчване на профилите, г-жа Йоана Цонева – маркетинг директор на Хаус Маркет България ЕАД, подчерта, че в на ИКЕА за устойчивост „People&Planet”компанията залага да премахне всички пластмасови продукти за еднократна употреба до 2020 г, а до 2030 г продуктите на марката да бъдат проектирани според принципите на кръговата икономика, с вложени само възобновяеми и рециклирани материали за изработката им. Тази година, ИКЕА България, в партньорство с Клийнтех България, направи първите стъпки към тази визия, като се концентрира върху изграждане на вътрешен капацитет за трансформация към кръгови бизнес процеси.

Загорка АД за поредна година доказа водещото си място в постигане на устойчивост в бранша. Компанията продължава програмата си „Създаваме по-добър свят“, като един от успехите й е намаляване, повторно използване и рециклиране, чрез която достига до 99.6% оползотворяване на отпадък. По повод годишното си партньорство с Клийнтех България по цяла серия от предприемачески инициативи, г-жа Катерина Миланова, Мениджър „Комуникации и устойчиво развитие“ в компанията сподели: “Усилията за развитие на иновации с благоприятен ефект върху ресурсната ефективност и климатичните промени е от особена важност за нас, като постигаме растеж, основан и чрез подкрепа на местната общност. Опитваме се да реализираме устойчивост, като покрием цялата верига на доставки – от ечемика до чашата бира или сайдер, която стига до консуматорите ни.”